• Σπήλιος Αγαπητός

  "Η κύρια είσοδος και η αυλή του καταφυγίου Α είναι ένα ευχάριστο θέαμα μετά από μία κουραστική πεζοπορία."
 • Καλώς ήρθατε!

  "Το προσωπικό στο Καταφύγιο Α είναι πάντα πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει."
 • Καταφύγιο Α - Κοιτώνας

  "After a long day, the dormitories provide the place to lay your head."
 • Η πρώτη τραπεζαρία

  "Η κεντρική τραπεζαρία στο Καταφύγιο Α είναι στην πραγματικότητα το πρώτο κτίριο του καταφυγίου που χτίστηκε το 1930 με σχέδια του Σπήλιου Αγαπητού»"
 • Πτέρυγα Κώστας Ζολώτας

  "Το νεότερο τμήμα του ξενώνα, που αύξησε την χωρητικότητα του καταφυγίου."
 • Ζεστά και άνετα

  "Για να κάνουμε τη διαμονή σας πιο άνετη τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με τις απαραίτητες κουβέρτες, που θα σας ζεστάνουν, ακόμη και την πιο κρύα νύχτα."
 • Η δεύτερη τραπεζαρία

  "Δίπλα στην υποδοχή, στη δεξιά της πλευρά, βρίσκεται η δεύτερη τραπεζαρία του καταφυγίου. Και οι δύο τραπεζαρίες-καθιστικά θερμαίνονται με τζάκι."
 • Μεγάλοι ομαδικοί κοιτώνες

  "Δεν έχει σημασία αν η ομάδα σας είναι μεγάλη ή μικρή, κάποιος κοιτώνας θα πρέπει να υπάρχει που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας."
 • 110 θέσεις

  "Το Σπήλιος Αγαπητός είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα καταφύγιο στο βουνό."
 • Είστε ζευγάρι;

  "Αν δεν μπορείτε να χωρίσετε, ο ξενώνας παρέχει διπλά κρεβάτια-κουκέτες."
Διανυκτερεύσεις στο καταφύγιο Α

Οι τιμές τόσο των διανυκτερεύσεων όσο και των διημερεύσεων και των κατασκηνώσεων καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).

 • Διανυκτέρευση για μη μέλη €18,00
 • Διανυκτέρευση για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων με ενημερωμένη ταυτότητα €13,00
 • Κατασκήνωση για τα μη μέλη €8,00
 • Κατασκήνωση για τα μέλη €5,00
 • Διημέρευση€1,60
Πληροφορίες για τη διανυκτέρευση

Το καταφύγιο διαθέτει κουβέρτες (από 3 για κάθε άτομο) και  μαξιλάρια με μαξιλαροθήκες (οι οποίες αλλάζονται καθημερινά), αλλά δεν διαθέτει σεντόνια. Οι κουβέρτες πλένονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά για να διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρές, παρακαλούνται οι επισκέπτες, είτε να φέρνουν σεντόνια  ή υπνόσακους. Για όσους δεν μπορούν να τα μεταφέρουν, υπάρχουν σεντόνια μίας χρήσης για να αγοράσουν.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να φέρουν τα δικά τους είδη προσωπικής  υγιεινής (πετσέτα, σαπούνι, κτλ.), φακό που είναι απαραίτητος για τη νύχτα  και παντόφλες ή δεύτερα καθαρά παπούτσια με λείες σόλες για τους εσωτερικούς χώρους (όλοι οι επισκέπτες  αλλάζουν υποχρεωτικά τα παπούτσια τους κατά την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους). Υπάρχουν κάποιες σαγιονάρες στο καταφύγιο για την εξυπηρέτησή σας, αλλά είναι κοινόχρηστες.

Το καταφύγιο διαθέτει 14 δωμάτια κατανεμημένα σε 3 πτέρυγες και συνολικά 110  θέσεις ύπνου .Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, ειδικά τα Σαββατοκύριακα! Οι κρατήσεις γίνονται με  σειρά προτεραιότητας μέσω τηλεφώνου (23520 81800) ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο: info@mountolympus.gr. Για κρατήσεις τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα καθώς και για  μεγάλες ομάδες απαιτείται προκαταβολή.

Ώρες λειτουργίας

Το καταφύγιο είναι ανοιχτό καθημερινά από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου (συνήθως κλείνει στις 28/10) από τις 6 το πρωί. έως τις 10 το βράδυ. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό όλη την ημέρα μέχρι τις 9 μμ . Οι επισκέπτες πρέπει να βρίσκονται  στο καταφύγιο μέχρι τις 8 το βράδυ.


Σχετικά με την ανάβαση…

Ακολουθείστε την διαδρομή Ε4 (Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών), το οποίο ξεκινά από το Λιτόχωρο, καταλήγει στη Σκάλα και συνεχίζει προς τον Κοκκινοπλό (ή Κοκκινοπηλό). Εάν ανεβαίνετε για πρώτη φορά στο βουνό, ακολουθείστε κάποιες συμβουλές και υποδείξεις που σας παραθέτουμε παρακάτω και φυσικά μην διστάσετε να απευθυνθείτε στους υπεύθυνους του καταφυγίου για οποιοδήποτε ερώτημά σας.

Στον Όλυμπο, ο καιρός μπορεί να είναι ευμετάβλητος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έρθετε προετοιμασμένοι. Πάρτε μαζί σας αδιάβροχο. Ανεξάρτητα από την εποχή, θα χρειαστείτε νερό για το δρόμο (περισσότερο το καλοκαίρι), τουλάχιστον 2 λίτρα ανά άτομο, για τη διαδρομή από τα Πριόνια ως το καταφύγιο. Όσο ανεβαίνετε κάνει και περισσότερο κρύο, ειδικά το βράδυ, επομένως θα χρειαστείτε ζεστά ρούχα. Ανάλογα με την εποχή, επιλέξτε το είδος των παπουτσιών που θα φορέσετε. Πρέπει να είναι άνετα, αλλά και κατάλληλα για ανώμαλο έδαφος.

Η ανάβαση στο Καταφύγιο Α, από τα Πριόνια, μπορεί να διαρκέσει από 1,5 μέχρι 6 ώρες, ανάλογα με την φυσική σας κατάσταση. (Ο μέσος όρος πεζοπορίας είναι οι 3 ώρες). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προγραμματίσετε την ημέρα σας αναλόγως. Πρέπει να έχετε ανέβει πριν νυχτώσει, το αργότερο μέχρι τις 8μμ για να διευκολύνετε τη λειτουργία του καταφυγίου. Για το δρόμο πάρτε μαζί σας κάτι ελαφρύ για φαγητό (προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ή φρούτα). Για να βοηθηθείτε στην πεζοπορία  προτείνουμε τη χρήση τηλεσκοπικών μπαστουνιών (μπατόν) τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε σε καταστήματα ορειβατικών ειδών ,στο διαδίκτυο καθώς και στο καταφύγιο. Τα μπατόν μειώνουν την καταπόνηση των ποδιών γύρω στο 20% μεταφέροντας ένα μέρος του βάρους στον κορμό. Βοηθούν στο να περπατάμε με ασφάλεια, αλλά και να μειώνουμε τους κραδασμούς που καταπονούν το σώμα, ειδικά όταν φοράμε σακίδιο. Επίσης, μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού στο μεσημεριανό γεύμα αν η ανάβαση πρόκειται να γίνει το απόγευμα, καθώς το σώμα σας προσπαθεί  να αφομοιώσει τα τρόφιμα,  και παράλληλα να παρέχει στους μυς σας την απαραίτητη ενέργεια για την  ανάβαση. Φάτε ένα ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες (όπως τα μακαρόνια) και στη συνέχεια να τρώτε κάτι ανά διαστήματα .Ανεβαίνοντας θα βρείτε σε δύο σημεία παγκάκι για να κάνετε την στάση σας και να ξεκουραστείτε. Η καλύτερη συμβουλή όμως είναι να το πάρετε χαλαρά!