Λίγες πληροφορίες σχετικά με το καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός"

Το καταφύγιο Α' ή «Σπήλιος Αγαπητός» βρίσκεται στη θέση «Μπαλκόνι»σε υψόμετρο 2.060μ και ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.). Θεμελιώθηκε το 1930 και υπήρξε το πρώτο ελληνικό καταφύγιο (Καταφύγιο Α'). Ονομάστηκε «Σπήλιος Αγαπητός» προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Ε.Ο.Σ. (η σημερινή Ε.Ο.Ο.Α.), αρχιτέκτονα και μηχανικού Σπήλιου Αγαπητού που σχεδίασε το πρώτο κτίριο του καταφυγίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1931 και μπορούσε να φιλοξενήσει 25 άτομα. Σταδιακά το καταφύγιο επεκτάθηκε και βελτιώθηκε. Διαθέτει πλέον 110 θέσεις ύπνου μοιρασμένες σε τρεις πτέρυγες: την κεντρική, την εξωτερική  και την νέα πτέρυγα « Κώστας Ζολώτας». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του καταφύγιου θα βρείτε στην ενότητα «Η ιστορία του καταφυγίου» εδώ.

Σήμερα, το καταφύγιο αποτελεί τον κύριο προορισμό για πολλούς  επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να αναρριχηθούν στο βουνό των θεών. Στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου είναι ένας πολυσύχναστος χώρος ανάπαυλας για πεζοπόρους από όλο τον κόσμο. Άτομα όλων των εθνικοτήτων, έρχονται ακόμη και από τις απομακρυσμένες χώρες του κόσμου, όπως την Αμερική και την Ιαπωνία, προκειμένου να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του Ολύμπου. Το Καταφύγιο Α΄ επίσης φιλοξενεί ένα από τους σταθμούς τροφοδοσίας του Olympus Marathon, έναν από τους σημαντικότερους μαραθωνίους στον Όλυμπο.

Το καταφύγιο το διαχειρίζονται η Μαρία Ζολώτα και  ο σύζυγός της ο Διονύσης Πουρλιώτης. Είναι  διαχειριστές του εδώ και 13 χρόνια, και το ανέλαβαν μετά από τη συνταξιοδότηση του Κώστα Ζολώτα, του πατέρα της Μαρίας. Το Σπήλιος Αγαπητός κατά τη διάρκεια της σεζόν, είναι επανδρωμένο, κατά μέσο όρο από οκτώ εργαζόμενους, που θα προσπαθήσουν να καλύψουν κάθε σας ανάγκη. Διαθέτει μια  πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα που μπορεί να σας προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα ,κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ημέρας. Ο ξενώνας είναι ανοιχτός σε κάθε επισκέπτη που περνάει, αλλά όσοι διανυκτερεύουν καλούνται να ακολουθήσουν κάποιους απλούς κανόνες, οι οποίοι σας γνωστοποιούνται κατά την άφιξή σας.

Ο ίδιος ο ξενώνας αποτελείται από την κεντρική ρεσεψιόν , που συνδέεται με  δύο μεγάλες τραπεζαρίες / χώρους αναψυχής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν και να απολαύσουν το φαγητό τους, και τη συζήτηση με  άλλους πεζοπόρους .Υπάρχουν δύο τζάκια που θερμαίνουν αυτούς τους χώρους τις «δροσερές» βραδιές του καλοκαιριού  Στο κεντρικό κτίριο  βρίσκονται αρκετοί κοιτώνες, καθώς και χώροι υγιεινής. Στο πίσω μέρος του κεντρικού κτιρίου βρίσκονται  οι υπόλοιποι κοιτώνες, καθώς και οι αντίστοιχοι χώροι υγιεινής. Για όσους επιθυμούν να πλυθούν υπάρχουν ντους, αν και το νερό δεν θερμαίνεται. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ενότητα «Εγκαταστάσεις» εδώ.

Κάποιες πληροφορίες για την παραμονή σας στο καταφύγιο

Το καταφύγιο ηλεκτροδοτείται από μια γεννήτρια, η οποία λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Για αυτό το λόγο τα φώτα στο κτίρια κλείνουν στις 10μμ και ανοίγουν ξανά στις 6 το πρωί, οπότε καλό θα ήταν για ώρα ανάγκης να έχετε μαζί σας ένα φακό. Επίσης, για τη δική σας άνεση, θα ήταν σοφό να φέρετε ένα ζευγάρι παντόφλες ή σανδάλια ή δεύτερα καθαρά παπούτσια με λείο πάτο καθώς δεν επιτρέπεται να φοράτε τα άρβυλά σας στους εσωτερικούς χώρους του καταφυγίου και θα σας ζητηθεί να τα αφήσετε στην υποδοχή κατά την άφιξή σας. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν θα έχετε κάποιες μαζί σας, διαθέτουμε κάποια «κοινόχρηστα» ζευγάρια σαγιονάρες, απλώς δεν είναι εγγυημένο ότι θα υπάρχει πάντα ένα ζευγάρι διαθέσιμο στο μέγεθός σας, οπότε θα πρέπει να εξυπηρετηθείτε με ότι υπάρχει. Η καλύτερη λύση θα ήταν να έχετε τις δικές σας!

Το καταφύγιο έχει δύο μεγάλες τραπεζαρίες για φαγητό και ξεκούραση, και για τις πιο ζεστές ημέρες διαθέτει επίσης αρκετά τραπέζια και καθιστικά στην αυλή του. Από αυτό το σημείο μπορείτε να θαυμάσετε μερικές από τις πιο όμορφες ανατολές που ίσως να έχετε δει (κοιτάξτε στην ενότητα φωτο/βίντεο εδώ!). Αξίζει να σηκωθείτε νωρίς το πρωί για το ζήσετε! Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή ο καιρός είναι πολύ ευμετάβλητος, λόγω της φύσης του βουνού και της τοποθεσίας του, να είστε πάντα προετοιμασμένοι έχοντας τα κατάλληλα ρούχα μαζί σας.

Το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός χρησιμεύει ως ξενώνας για τους ορειβάτες και περιπατητές. Οι εγκαταστάσεις υπάρχουν για να παρέχουν τη ξεκούραση και τη χαλάρωση που απαιτούνται για κάθε κουρασμένο ταξιδιώτη. Στο χώρο του καταφυγίου ισχύουν οι κανονισμοί της ΕΟΟΑ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης) καθώς επίσης θα πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί του Εθνικού Δρυμού μιας και ένα μεγάλο μέρος του Ολύμπου ανήκει σε αυτόν. Για το λόγο αυτό, όσοι κάνουν χρήση του χώρου του καταφυγίου θα πρέπει να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους υπόλοιπους επισκέπτες καθώς και το ίδιο το βουνό.