Πριόνια - Σπήλιος Αγαπητός

Η διαδρομή από τα Πριόνια (1100 μ.) μέχρι το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2100 μ.), είναι το πιο πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι του Ολύμπου τμήμα του Ε4, και αποτελεί τη φυσική συνέχεια της διαδρομής Λιτόχωρο - Πριόνια. Τα Πριόνια είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε με το αυτοκίνητο (απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο) Εκεί, έχει τις πηγές του ο ποταμός Ενιπέας. Όλο το χρόνο λειτουργεί στα Πριόνια αναψυκτήριο και εστιατόριο και υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Υπάρχουν, δημόσιες τουαλέτες, καθώς και πηγές, για να γεμίσετε τα παγούρια σας. Το αυτοκίνητό σας μπορεί να μείνει όλη τη νύχτα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσα στο δάσος. Το μονοπάτι είναι πολύ καλά διατηρημένο. Τα πυκνά πεύκα σε συνδυασμό με τις οξυές και τα έλατα δίνουν στο τοπίο μια ξεχωριστή γοητεία.

Στα περίπου 23 της διαδρομής ,βγαίνετε από το δάσος και το μονοπάτι με πολλές διαδοχικές στροφές ανηφορίζει προς το καταφύγιο. Από αυτό το σημείο μπορείτε να δείτε το καταφύγιο σκαρφαλωμένο ψηλά στην προεξοχή ενός βράχου. Αυτό το κομμάτι μπορεί να σας φανεί αρκετά δύσκολο, καθώς θα έχετε ήδη κουραστεί και το καλοκαίρι είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Γι 'αυτό να είστε προσεκτικοί καθώς ο ήλιος σε μεγάλο υψόμετρο έχει ισχυρότερη ακτινοβολία και υπάρχει κίνδυνος ηλιακών εγκαυμάτων.

ο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός βρίσκεται σε ένα φυσικό μπαλκόνι που περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακά αιωνόβια ρόμπολα.

Διάρκεια: 3 ώρες Υψομετρική διαφορά: 1000m Δυσκολίας διαδρομής: Μέτρια Δύσκολη Μήκος: 4.5 χιλιομέτρων